diumenge, 1 de desembre del 2013

Dimecres, 1 de desembre de 2010


La major filtració de documents secrets de la història. Així anomenava El País, diumenge passat, l’esbombament dut a terme per l’organització Wikileaks en col·laboració amb diversos diaris americans i europeus –entre ells el rotatiu espanyol-, del contingut de més d’un quart de milió de missatges del Departament d’Estat dels Estats Units. Sortien a la llum informacions que debilitaven la política exterior nord-americana i que podien incomodar mandataris de mig món.
Avui, llegeixo a la web d’El País l’enèsima entrega de les informacions de Wikileaks. La d’avui és especialment feridora: parla de les gestions del govern Bush amb el govern Zapatero per tancar la investigació judicial que a Espanya s’estava duent a terme per la mort del càmera de televisió José Couso. Recordeu José Couso? Estava prenent imatges des d’una terrassa de l’Hotel Palestine[1] de Bagdad, el 2003, quan un tanc de l’exèrcit dels Estats Units va disparar un projectil al pis de sobre. Doncs bé, El País publica que l’ambaixador nord-americà a Espanya, Eduardo Aguirre, va enviar un telegrama confidencial a finals de 2005 on afirmava: “Els ministres espanyols estan treballant perquè no prosperin les ordres de detenció internacional”, en referència als tres militars identificats com a responsables d’haver disparat contra l’Hotel Palestine. Aquests ministres, segons El País, eren Juan Fernando López Aguilar, de Justícia, Miguel Ángel Moratinos, d’Afers Exteriors, i María Teresa Fernández de la Vega, vicepresidenta del govern espanyol. 
Tres preguntes al respecte. La primera: perquè els Estats Units, els amos del món, tenen por d’un procés judicial que es du a terme en un país tan insignificant com Espanya? La segona: com es compagina la progressia i el bon rotllo del govern espanyol amb la hipocresia de la realpolitik? I la tercera: què hi dirà, a tot això, la ministra d’Exteriors Trinidad Jiménez?


[1] Hotel on s’allotjaven els periodistes que cobrien la invasió nord-americana de l’Iraq.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada